active-activity-adult-1308746 - kopie

Modulaire cursus Medische OefenTherapie (MOT)

De opleiding MOT bestaat uit 4 tweedaagse modules.
Module 1 is de basismodule MOT die eerst moet gevolgd worden alvorens toegelaten te worden op de andere 3 modules. De basismodule bestaat uit de lesdag theorie met klinische tests, en de praktijkles “posturale reëducatie”.
Module 2 omvat 2 praktijklessen over de “lumbopelvische regio”.
Module 3 bestaat uit de praktijkles “cervicale  en thoracoscapulaire regio” alsook de praktijkles “bovenste lidmaat”.
Module 4 omvat de praktijkles “onderste lidmaat” en de praktijkles “Medische TrainingsTherapie. Na absolveren van alle modules bekomt u het certificaat Medische Oefentherapeut.

In de “basismodule MOT” wordt een overzicht gegeven van de fundamentele principes uit diagnostische en oefentherapeutische concepten (Sahrmann, Comerford & Mottram, Hall & Brody, Page en Cook ea ) alsook EVP-richtlijnen die in het MOT-concept werden geïntegreerd . De cursisten maken kennis met het Integratief Kinesiologisch Onderzoek (IKO) en de klinische redenerings –en beslissingsprocessen waarmee  functionerings- en bewegingsproblemen met hun oorzaak-gevolg-relaties in de (neuro)fysiologische en kinetische ketens kunnen worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Na het IKO worden de bevindingen genotuleerd conform het ICF- begrippenkader en het electronisch kinesitherapeutisch dossier (eKD) , worden de onderzoeksbevindingen geclassificeerd in (dys)functionele patronen waarna de kinesitherapie en meer specifiek de oefentherapie kan starten. Het hanteren van de MOT-oefenpyramide die gebaseerd is op wetenschappelijk onderbouwde concepten, is een handig werkmodel bij het demonstreren, aanleren en uitvoeren van oefeningen.
In de praktijkles “posturale reëducatie in de MOT” wordt de focus gelegd op het identificeren en behandelen van houdingsstoornissen, statische en dynamische malalignementen en van rotatoire & angulaire deformiteiten. Specifieke oefenprogramma’s ter behandeling van structurele en/of verworven statiekstoornissen in de cervicale, thoracale en lumbopelvische regio , bij scoliotische en bij respiratoire patiënten worden gedemonstreerd en hands-on uitgevoerd.

OPLEIDING MOT

E -learning 

Cursusmateriaal

Docent : Nicole Timmerman

Organisator: IPVK /universiteit Gent

Website : http://www.ipvk.gent/

ACCREDITERING – Navormingseenheden (NE):

  • voor het domein kinesitherapie (PQK): 2 NE/uur , max 24 NE per cursus.
  • voor het domein manuele therapie (behoud van BBK Manuele therapie) : 2 NE/uur.
    Geen maximum, wel minimum 200 NE per periode van 5 jaar na erkenningsdatum.
WEGBESCHRIJVING